Deskundig advies

Steeds meer mensen willen een op maat gemaakte veranda of terrasoverkapping. Veel bedrijven zijn hier op ingesprongen, wat aan de ene kant positief is omdat er zo meer te kiezen valt. Maar er zijn ook bedrijven bijgekomen die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit en de geleverde service. Of de kennis die ze hebben van het bouwen en plaatsen van veranda’s aan huis laat flink te wensen over.

Bij ons niet, daarom maken wij altijd eerst een kennismakingsgesprek zodat we de locatie, muren, grond en allerlei andere dingen eerst kunnen bekijken. Ook meten we zelf, zodat er geen meetfouten zijn.

Komt u er niet uit? Of heeft u vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor deskundig advies bel 085 8009 001 of neem contact op via ons contactformulier.

Maatwerk Veranda

Enkele tips

Hieronder hebben we al enkele tips voor u:

In Nederland kan een terrasoverkapping of veranda in de meeste gevallen zonder vergunning geplaatst worden. Het maakt hierbij niet uit of het om een veranda van hout of een aluminium veranda gaat.

Er geldt een vergunnings- of meldingsplicht in de volgende gevallen:

– Als het geheel groter is dan 30 vierkante meter
– Wanneer het geheel meer dan 50% van het tuinoppervlak beslaat
– Als je een veranda of terrasoverkapping die groter is dan 10m2 binnen 1m van de erfgrens wilt plaatsen
– Als de veranda in zijn geheel die hoger is dan het huis of hoger dan 4m in totaal
– Wanneer de hoogte van het geheel meer dan 0.3m boven de eerste verdieping uitkomt
– Als de veranda als een hoofdwoning wordt gebruikt
– Of wanneer je een veranda in je voortuin wilt plaatsen

Exacte informatie over vergunningen in jouw gemeente kunt je opzoeken op het omgevingsloket.

Voor huurwoningen gelden dezelfde regels, maar is toestemming nodig van de eigenaar of de woningbouwvereniging.

Meer ruimte in huis creëren? Zo veel mogelijk genieten van het buitenleven? Het kan allemaal.  Begin daarom met het in kaart brengen van je plannen en wensen.

Het is zonde als een net geplaatste veranda of terrasoverkapping niet past bij uw huis. Denk daarom goed na over de kleuren en het ontwerp. Zorg dat de veranda qua stijl en uitstraling in het verlengde ligt van uw huis, zodat huis en veranda een mooi geheel vormen.

Veel mensen denken dat een veranda of overkapping erg duur is maar dit hoeft niet zo te zijn. Wij hebben een passende oplossing voor elk budget. In ons assortiment hebben we betaalbare [producten] variërend van basic tot luxe.

De totale kosten worden voor een groot deel bepaald door de afmetingen en het ontwerp. Simpel gezegd: hoe groter, hoe duurder. Dit komt omdat er meer materiaal nodig is, er meer aandacht besteed moet worden aan de fundering en de plaatsing langer kan duren.

Maak van tevoren een goede afweging over het materiaal waar je een terrasoverkapping of veranda van wilt laten bouwen. De meest gebruikte materialen zijn hout en aluminium, pvc is vaak niet geschikt.

Wij werken met duurzaam geproduceerd aluminium van hoogwaardige kwaliteit wat nabehandeld is met een poedercoating die zorgt voor extra bescherming.  Aluminium is sterk en licht  en bovendien een stuk onderhoudsvriendelijker dan hout.

Het totale gewicht van een terrasoverkapping loopt al snel richting de honderden kilo’s, zeker als er ook  een glazen dak en glazen schuifwanden in worden geplaatst. Een goede fundering is daarom erg belangrijk.

Er zijn drie opties voor fundering:

  • Geen fundering
    In sommige gevallen is geen fundering nodig, omdat de staanders worden geplaatst op een plek waar al een fundering is. Een terras van beton bijvoorbeeld. Wel moet dan een geïsoleerde vloerplaat worden gebruikt (het liefst voorzien van een vochtscherm) om condensvorming te voorkomen.
  • Een fundering van snelbeton
    Bij een fundering van snelbeton wordt een gat in de grond gegraven waar de staander in kan worden geplaatst. Vervolgens wordt het snelbeton gestort zodat alles goed stevig komt te staan.
  • Een fundering door middel van betonpoeren
    Een betonpoer bestaat uit een betonblok met  bevestigingsmateriaal waarmee de staander gemonteerd kan worden. Deze worden  in de grond geplaatst en de staanders worden hier overheen geschoven zodat er een stevige constructie ontstaat.

U kunt nog zo’n mooie veranda ontwerpen, maar als deze wordt geplaatst door onervaren doe-het-zelvers of bedrijven, dan trekt u uiteindelijk aan het kortste eind. De levensduur van een veranda wordt mede bepaald door de afwerking en de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Als dit niet in orde is ontstaan er snel beschadigingen en lekkages.

Onze aluminium veranda’s zijn van duurzaam geproduceerd, hoogwaardig materiaal wat goed recyclebaar is.

Wij gebruiken extra sterk aluminium met een 6063-T6 legering en is DIN EN 755-2 gecertificeerd en 3.1 mm dik .

Een andere factor van belang is de temperatuur. Die kan flink oplopen bij een op het zuiden of westen geplaatste veranda met een glazen dak. Kies in deze gevallen voor glas met een lage lichttoetredingsfactor/zonnefactor, zogenaamd zonwerend glas. Dit geldt met name voor glazen daken, voor het verticale glas mag de zonnefactor iets hoger liggen.

Ondanks een nauwkeurige plaatsing en productie kunnen er altijd problemen ontstaan waarbij reparatie of onderhoud nodig is. Als u dit niet zelf wilt doen, zoek dan een bedrijf uit wat dit voor u kan regelen.

U kunt altijd bij ons terecht voor vragen of advies, ook als de veranda al geplaatst is. Voor onderhoud en reparaties bent u sowieso bij ons aan het goede adres. En als u uw veranda in de toekomst uit wilt breiden helpen we u graag!

Veel voorkomende problemen

Omdat een veranda aan huis geplaatst wordt, ontstaan op verschillende plaatsen risico’s op lekkage. De plek waar de veranda is aangesloten op de gevel en het dak zijn zwakke schakels die goed afgewerkt moeten worden. Als dit niet gebeurt heeft vocht (en de wind) vrij spel, met veel ellende als gevolg.

Glas dat niet dik genoeg is, of dat niet gehard is volgens de ESG-H standaard (thermisch gehard glas) is minder sterk en brengt een risico op spontane implosies en barsten met zich mee. Thermisch gehard glas heeft een tot 5 keer hogere stootbelasting dan gewoon glas en is beter bestand tegen temperatuurschommelingen.

Verzakkingen komen door een ontbrekende of verkeerd gebouwde fundering. De sterkte en dikte van het materiaal dat is gebruikt voor de dragende delen speelt hierbij ook een rol.

Als de veranda niet goed wordt geïsoleerd kunnen vocht- en condensproblemen ontstaan met schimmelvorming als gevolg. Iets wat u absoluut moet vermijden.

Het gebruik van materiaal dat niet sterk genoeg is om het dak te dragen, zorgt voor scheuren en barsten in de profielen. Slijtage door weersinvloeden komt door het gebruik van aluminium profielen die niet voldoende zijn afgewerkt (zonder een goede coating bijvoorbeeld).

Een veranda laten plaatsen hoeft niet lang te duren. Maar sommige bedrijven zorgen door hun manier van werken voor een hoop gedoe en een wekenlang proces met veel overlast. Dit is helemaal niet nodig. Een veranda kan zorgeloos en snel geplaatst worden.

Veel bedrijven hebben te maken met verschillende producenten en moeten hun producten overal vandaan halen waardoor kosten kunnen oplopen. Wij produceren alles zelf in onze fabriek in Helmond, zo kunnen we snel, en voor eerlijke tarieven werken.

In  99% van de gevallen is het plaatsen van een veranda maatwerk. Het is bijna niet mogelijk om nauwkeurig een veranda te plaatsen zonder alles goed op te meten. Als dit niet gebeurt kunnen er tijdens de montage onvoorziene problemen, en kosten, naar voren komen.

Ondanks een zorgvuldige constructie en gebruik van het juiste materiaal kan er natuurlijk altijd iets kapot gaan. In die gevallen is het wel zo prettig als het bedrijf waar je zaken mee doet ook bereikbaar is voor onderhoud en nazorg.

Komt u er niet uit? Vraag gratis advies