Fundering bij veranda’s en terrasoverkapping

Om er zeker van te zijn dat uw veranda of terrasoverkapping zo stevig en veilig mogelijk is, is het van het grootste belang dat een goede fundering aanwezig is.

Alleen met een degelijke fundering voorkomt u problemen als:

 • Verzakking
 • Scheefstand
 • Beschadiging van de profielen
 • Verkorte levensduur van de veranda

Hoe zorg ik voor een goede fundering voor een terrasoverkapping of veranda?

In Nederland zijn er veel verschillende bodemsoorten. De draagkracht van de bodem en het grondwaterpeil bepalen  wat de beste manier van funderen is. Een geschikte laag om in te funderen kan soms wel tot 15 meter diep zitten.

De meest gebruikte manieren van fundering voor een veranda of terrasoverkapping zijn snelbeton en betonpoeren. Maar in gebieden met kleigrond en veen zoals het westen van Nederland is dit niet altijd een reële optie. Deze bodemsoorten zijn vaak niet draagkrachtig genoeg om een veranda of terrasoverkapping (Een veranda of overkapping met glazen schuifwanden weegt al gauw een paar honderd kilo) langdurig te kunnen ondersteunen.

In deze gevallen is het nodig dat in een zandlaag wordt gefundeerd die stevig en dik genoeg is om een veranda of terrasoverkapping te kunnen dragen.

Afhankelijk van de bodem kan zo’n laag heel diep liggen. En met betonpoeren of snelbeton is het niet eenvoudig om zo diep te komen. Hiervoor is iets anders nodig.

Fundering op palen door middel van schroefpalen

Een fundering gemaakt met schroefpalen is de meest stevige fundering die u kunt bedenken. De palen worden door middel van een schroefconstructie stevig in de grond verankerd waardoor een fundering met een hoge draagkracht ontstaat.

Met schroefpalen kunnen dieper gelegen bodemlagen makkelijk bereikt worden omdat de palen eenvoudig kunnen worden verlengd door ze aan elkaar te koppelen: geen bodem is nog te diep.

Hoe diep we moeten gaan om een stevige bodemlaag te vinden hangt af van de bodem op uw locatie. Dit kan verschillen per woonwijk en zelfs van straat tot straat. Onze experts hebben veel ervaring en kennis van de meeste bodems in Nederland.

Schroefpalen fundering, hoe werkt het?

De schroefpalen worden machinaal en zonder trilling in de grond gedraaid. Deze manier van funderen is 100% grond verdringend. Dit wil zeggen dat door het indraaien van de palen de grond wordt weggeduwd om de paal op zijn plek te krijgen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de stevig in de grond komen te zitten en de palen meer draagvermogen krijgen. Een ander voordeel is geen grondverzet, dus geen grond dat je moet (laten) afvoeren.

Bij het indraaien van de schroefpalen gebruiken we een rupsbandmachine. Om ons werk goed te kunnen doen is wel wat ruimte nodig. Met een breedte van anderhalve meter kunnen we met de rupsbandmachine overal goed bij.

Voordelen van schroefpalen

 • Duurzaam
  Schroefpalen worden gemaakt van staal dat voor 75% is gerecycled
 • Hergebruik
  De schroefpalen kunnen binnen een mum van tijd uit elkaar worden gehaald en zijn daardoor makkelijk te hergebruiken.
 • Stevigste constructie
  Een fundering op basis van schroefpalen is de meest stevige constructie voor alle soorten bodems.
 • Kosten en tijd besparing
  Traditionele manieren van fundering zijn tijdrovend en daardoor kunnen de kosten oplopen.
 • Geen grondverzet
  Geen gedoe met vergunningen en kosten voor het afvoeren van grond, schroefpalen zijn grondverdringend en leveren daardoor geen grond op die je moet (laten) afvoeren.
 • Verlengbaar
  De palen kunnen eenvoudig worden verlengd zodat ze elke dieper gelegen laag kunnen bereiken.
 • Snel belastbaar
  Nadat de palen zijn ingedraaid kunnen ze vrijwel meteen worden belast. Er is geen tijd nodig voor uitharding, zoals het geval is bij beton.
 • Geschikt voor alle bodems
  Schroefpalen zijn geschikt voor allerlei bodemsoorten die we in Nederland kennen.

Onze partner op het gebied van funderingen

Westland Veranda’s werkt samen met PNL. Een bedrijf gespecialiseerd op het gebied van fundering. PNL is in Nederland officieel partner van Krinner.

Krinner is een Duits merk en het bedrijf heeft in de jaren negentig van de vorige eeuw, in samenwerking met enkele Duitse universiteiten, het systeem bedacht en verder ontwikkeld.

De Duitse kwaliteit staat garant voor een betrouwbare manier van funderen waarop veilig en verantwoord gebouwd kan worden. Bovendien is het systeem volledig circulair en duurzaam.

Krinner schroefpalen zijn  ISO 9001 en CE em EN1090-2 gecertificeerd.

Garantie

We geven alleen garantie op de constructie als de fundering stevig is en gemaakt is van schroefpalen.

Als je zelf een fundering aan legt of dit wilt laten doen met betonpoeren of snelbeton: geen probleem wat ons betreft, alleen kunnen we dan niet voor de stevigheid van onze constructie instaan. En geven we dus niet de garantie van 15 jaar.

Wel helpen we graag met de bouw van een veranda of terrasoverkapping.

Schroefpalen FAQ

Wat de beste fundering is, is afhankelijk van de bodem op de plek waar jij woont. In de meeste gevallen zijn schroefpalen de beste keuze. Onze experts kunnen je hier meer over vertellen.

Er is bijna altijd een fundering nodig voor een veranda of terrasoverkapping. Behalve als je deze gaat plaatsen op een plek waar al een fundering aanwezig is.

Dit hangt af van hoe diep de draagkrachtige bodemlaag gelegen is. Westland Veranda’s werkt voor funderingen samen met PNL. Een bedrijf met veel kennis en ervaring op het gebied van funderingen op basis van schroefpalen. Neem contact op met ons voor een analyse van jouw situatie.

Dat kan. Maar we geven dan geen garantie op de constructie omdat we niet in kunnen staan voor de stevigheid van de fundering.

Nee. Als de bodem voldoende draagkrachtig is kunnen ook andere manieren van fundering voldoende zijn. Maar in de meeste gevallen zijn schroefpalen de beste keuze.

Komt u er niet uit? Vraag gratis advies